Mien hoogelaand

Historie der Taxi Industrie in Groningen

Ik heb onderzoek gedaan naar de taxi industrie in Groningen en ben tot de volgende conclusies gekomen.

1. De taxi industrie is een van de oudste in Nederland.

Reeds in 1867 reedt de eerste taxi in Groningen. De gebroeders Mertens reden met Paard en wagen oorspronkelijk gierst over het land. Opvallend was dat de landarbeiders hun altijd vroegen om een rit. Gierst zit namelijk lekker. En de gebroeders Mertens hadden altijd dekens bij zich waardoor de gierst niet in je bilspleet ging. Eigenlijk leek het dus op een soort truck met grote Fatboys. Andere boeren reden wel met Tarwe en Hansop. Maar door de vochtigheidsgraad raakten je kleren nat en vooraal op vochtige dagen was dat een groot problem. Dan werd je namelijk ziek en verdiende je niks en gingen 1 van je 15 kinderen soms dood. Dat is natuurlijk niet leuk.

2. De taxi industries is innovatief

Al hebben boeren natuurlijk een dikke schurft aan dit woord. Zeker de gebroeders Mertens die bekend stonden om hun opvliegende en Oer-Groningse nuchtere karakter. Ze waren wel innovatief. Op een gegeven moment stopten ze gewoon met het halen van Gierst. En lieten ze de gierst in de bak liggen en bij nachte deden ze er een deken omheen. De eerste taxi was geboren een 1 pk dan wel. Na het initiële succes kregen ze kapsones. Ze kochten 4 zwarte volbloeden bij veehandelaar Zwartjes, die een succesvolle zaak runde op de grote markt.

Deze volbloeden waren meer aan het copuleren dan aan het rijden. De taxi stond stil. In de overlevering wordt dit wel de allereerste taxistaking genoemd. Niet door mensen maar door 4 zwarte paarden. Dit was dus een enorme flop.

Boer Mertens na het akkefietje met Klaasens in de Koperen Kot
Boer Mertens na het akkefietje met Klaasens in de Koperen Kot.

 

“Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” aldus Rikus Mertens

3. Taxi, waar komt dat woord nou vandaan?

Nou dat zal ik u vertellen. Tax komt van het Engels woord “Tax” wat belasting betekent. Ook de gemeentenotabelen merkten op dat Rikus en Paulus Mertens het goed verging. Ze waren meer dan ooit te vinden bij de dames van plezier met als hoogtepunt van hoogmoed toen Rikus een daalder in de buste van een voluptueuze Schoone stopte die met haar bips op benen van Burgemeester Klaasens zat. Dat was te gortig. Klaasens barstte in woede uit en bedacht de allereerste belastingwet voor vervoer. Klaasens die enigszins het hoog in de bol had, wilde er een luxe klank aan geven: “Tax” ieeee. Een ridicuul idee en hij werd dan ook uitgelachen door iedereen. Taxi. Wie wie bedenkt dat eelske woord nou? Hij werd opgehangen door z’n dommigheid, maar de Taxiiieee bleef bestaan. De Mertens broeders veranderen later hun naam in Maersk en startten een wereldwijd containervervoer imperium.